BORETTSLAGSMODELLEN
A.Utvik sverger til borettslagsmodellen og dens fordeler. Siden 2019 har vi kun valgt borettslag som eierform i våre prosjekter. Hvorfor gjør vi dette?
Det er to måter å bo/eie en bolig på i Norge og det er enten i et borettslag (andelseier) eller i et eierseksjonssameie (selveier). Begge er etablerte og trygge valg og du vil uansett boform ha eksklusiv bruksrett til din egen bolig. Så hva er de største forskjellene på disse boformene?
Borettslag – et smart og fleksibelt alternativ til selveier
Å kjøpe bolig i et borettslag er en trygg og fornuftig løsning – og ofte mer fleksibelt enn å kjøpe selveierbolig. Her er seks gode grunner til hvorfor borettslag kan være et godt valg:
1. Fleksibilitet med fellesgjeld
Du trenger ikke betale hele kjøpesummen med én gang. En del er dekket av fellesgjeld som borettslaget har tatt opp. Du betaler kun innskuddet (egenandelen), som ofte er betydelig lavere enn totalprisen. Dette gjør det lettere å komme inn på boligmarkedet.
Når du kjøper en bolig i et borettslag, overtar du ansvaret for å betale renter og etter hvert avdrag på din andel av fellesgjelden.
Fellesgjelden kan i praksis sammenlignes med et vanlig boliglån – forskjellen er bare at det er borettslaget som har lånet, ikke du personlig. Du har likevel mulighet til å nedbetale hele eller deler av din andel når det passer deg.
Om ønskelig kan du også refinansiere denne gjelden i en annen bank, dersom du får bedre vilkår enn det som er avtalt i borettslaget.
2. Avdragsfrihet i starten
Våre borettslag tilbyr avdragsfrihet på fellesgjelden de første årene. Det betyr at du kun betaler renter i starten – og ikke begynner å betale ned lånet før senere. Dette gir deg lavere månedskostnader og bedre økonomisk pusterom. Dette gir en god start i din nye bolig.
3. IN-ordning gir fleksibilitet
IN-ordning (Individuell Nedbetaling) lar deg betale ned hele eller deler av fellesgjelden når det passer deg. Det gir deg mulighet til å tilpasse månedskostnadene som du selv ønsker. Her har du god fleksibilitet. Du kan selv velge din egen gjeld, er ikke det fint?
4. Ikke la deg skremme av månedlige kostnader
Mange ser på felleskostnadene i et borettslag og tenker at summen virker høy. Men dette inkluderer utgifter du uansett må betale som selveier – bare samlet i én månedlig kostnad. Forutsigbart og enkelt! Den største andelen av månedlige kostnader i et borettslag er rentene på lånet (om du har).
Felleskostnadene dekker ofte:
Renter på fellesgjelden (samme som et vanlig boliglån)
Forsikringer
Kommunale avgifter
Oppvarming
TV/internett
I tillegg har borettslag ofte avdragsfrihet, som gir lavere månedlige utgifter de første årene. Sammenligner vi to nye leiligheter til 5 000 000 kr – én i borettslag og én som selveier – ser vi at månedskostnaden er omtrent lik. Men i borettslag får du mulighet til å bo hele 4 200 kr billigere i måneden de første 10 årene.
Sammenligning – borettslag vs. selveier ser du på bildet.
5. Sikringsordning gir ekstra trygghet
Alle borettslag fra A. Utvik og Bate er tilknyttet en sikringsordning. Sikring av felleskostnader er en ordning hvor boligeierne er sikret mot å bli ansvarlig for naboens felleskostnader. Dersom en eier ikke betaler felleskostnadene sine, må boligen selges og ordningen dekker de uteblitte felleskostnadene som borettslaget får dekket via salget.
Visste du at fellesgjelden i et borettslag aldri kan overstige 75 % av boligens totalpris?
Dette er lovpålagt, og gir en viktig trygghet. I selveierboliger finnes det ingen slik begrensning, noe som kan føre til høyere belåning – og dermed større risiko for økonomisk mislighold.
6. Fellesskap og forutsigbarhet
I et borettslag tar man vare på bygget og fellesarealer sammen. Det gir trygghet og ofte lavere vedlikeholdskostnader over tid. Om det skulle være behov for oppgraderinger – som nye balkonger eller vedlikehold – kan borettslaget ta opp felles lån for dette.
I et selveiersameie må hver eier i slike tilfeller ta opp personlig lån og stå for sin del av kostnadene selv – noe som gir mindre forutsigbarhet og ofte høyere individuell belastning.
Myter
Jeg står ansvarlig for naboens mislighold. ⛔️
Gjennom sikringsordningen så vil du aldri stå ansvarlig for naboens eventuelle mislighold av fellesgjelden. Jeg får ikke skattefradrag på fellesgjelden. Du får skattefradrag på lik linje som selveier, forutsatt du har skattbar inntekt. ✅
Mange borettslag går konkurs. Dette er også en myte. ⛔️
Alle borettslag har en forretningsfører som følger opp finansielle forpliktelser, i tillegg til å ha regnskapsfører og revisor. Dette sørger for at borettslaget aldri vil havne i posisjon til å gå konkurs. ✅
Jeg må ha tillatelse for å pusse opp. ⛔️
Du disponerer boligen og pusser opp når du vil. ✅
Jeg kan ikke leie ut i et borettslag. ⛔️
Det er korrekt at utleie i et borettslag er regulert, men fortsatt fullt mulig. Fordelen med begrensningene er at de er med å skape stabile og gode nabolag. ✅
Det er vanskelig å selge en borettslagsleilighet videre. ⛔️
Vi mener det motsatte og har grunnlag for påstanden. I og med at prisen på en borettslagsleilighet er innskuddet, vil den også være lettere å selge dersom det skulle være aktuelt. I tillegg slipper kjøperen av boligen din å betale dokumentavgift, som er 2,5% av salgssum. ✅
Dersom jeg betaler ned på fellesgjelden betaler jeg for naboen også. ⛔️
Dersom du gjennom IN-ordningen nedbetaler på fellesgjelden, gjelder dette KUN din andel av fellesgjelden. Naboen har fortsatt samme andel av fellesgjelden etter du har gjort en innbetaling. Fordelen med å betale ned på fellesgjelden er å få en lavere månedskostnad.✅