Finansiering i borettslag

Finansiering i borettslag

Kjøper du leilighet i et borettslagsprosjekt hos A. Utvik så har du 2 alternativer, hvor en gitt prosentandel av kjøpesummen allerede er finansiert for deg. Vanligvis ligger denne på 70% av kjøpesummen. Fordelen med å kjøpe bolig i et borettslag er at du har valgmuligheter for hvordan du ønsker å finansiere dette.

Alternativ 1 – Betal innskuddet på boligen

Du betaler innskuddet (vanligvis 30% av kjøpesum) og overtar fellesgjelden (vanligvis 70% av kjøpesum). Innskuddet betales direkte til utbygger innen overtakelse og du betjener fellesgjelden via de månedlige felleskostnadene i borettslaget. Vanligvis er det avdragsfrihet minimum 10 år på fellesgjelden og da betaler du kun renter på din andel av fellesgjelden i denne perioden. Avdrag på din andel av fellesgjelden betaler du når avdragsfriheten er utgått, vanligvis med løpetid 30 år.

Alternativ 2 – Betal inn hele eller deler av kjøpesummen

Du som kunde kan betale ned hele eller deler av kjøpesummen når du selv ønsker. Jo mer du betaler ned, jo lavere vil de månedlige felleskostnadene på boligen bli. Om du betaler inn hele kjøpesummen løper kun utgifter til borettslaget i form av felleskostnader drift. Nedbetalingen av fellesgjeld foretas via IN-ordning (individuell nedbetaling).

Felleskostnader

I et borettslag består deles de felles månedskostnadene i to kategorier, drift og kapital.

Felleskostnader drift består blant annet av tv/internett, kommunale avgifter, drift og vedlikehold, strøm i fellesarealer, renovasjon, forretningsførsel og styrehonorar. Her dekkes det meste av hverdagen i en forutsigbar faktura fra borettslaget. Innboforsikring og eget strømforbruk i bolig kommer utenom dette.

Felleskostnader kapital består av renter og avdrag på fellesgjeld. Som tidligere nevnt er minimum de 10 første årene avdragsfrie og avdrag blir nedbetalt over en periode på 30 år, total løpetid på fellesgjeld er 40 år.

Fast pris – ingen overraskelser

Hos A. Utvik legger du bekymringene til side, her får du en fast pris å forholde deg til – ingen overraskelser! Det fører til at du har forutsigbarhet helt til du skal overta din nye bolig. Det er heller ingen forskuddsbetaling og innbetalingen tar vi først når du skal overta ditt nye hjem.

Hva annet gjør vi for at kunden skal ha trygghet i veien mot ny bolig? Les mer om Flyttehjelpen og Trygghetsgaranti nedenfor.